نگاهی به نگهداری و کاربرد طناب انفرادی
16/
تیر/1398
- طناب انفرادی، یک قطعه طناب 7 میل 6 -7 متری است که هر کوهنوردی باید آن را همراه داشته باشد.
- اما بسیاری از کوهنوردان، نحوهی استفاده و یا حتی طرز نگهداری آن را آموزش ندیدهاند.
- البته واضح است که طناب انفرادی در موقعیتهای اضطراری، به کار میآید و اصولا برای استفاده در شرایط عادی و برنامه ریزی شده نیست. چیزی شبیه بیمه که همه آنرا میخرند ولی ترجیح میدهند هرگز از آن استفاده نکنند. بنابراین بهترکه هرگز مجبور به استفاده از طناب انفرادی نشویم!
- همینجا لازم به ذکر است بگوییم که همراه با طناب انفرادی یک عدد کارابین نیز لازم است که بهترین نمونه آن کارابینِگلابیپیچ است.
ابتدا توضیحاتی در مورد جنس طناب کوهنوردی:
- طنابهای کوهنوردی پس از طی مراحل تکاملی خود امروزه از رشتههای موازی ترکیبی از جنس ابریشم مصنوعی، پریلون و نایلون که توسط یک روکش قیطانی پوشیده شدهاند ساخته میشوند.
- روکش طناب در مقابل حرارت و سایش مقاوم است ولی با این وجود شایعترین آسیبهای طناب سوختگی با حرارت ابزارهای کار با طناب و همینطور ساییدگی شدید با سطح سنگ هستند.
طنابهای کوهنوردی برای کاربردهای متنوع و در قطرهای مختلف، به شرح زیر ساخته میشود:
قطر طناب به میلیمتر / کاربرد / تحمل شوک به کیلوگرم / تحمل وزن به کیلوگرم |
- اخیرا سایزهای میانه و زوج دیگر نیز توسط کارخانجات مختلف ساخته شده است. مثل 10.5 میلیمتر و غیره
- طناب موضوع صحبت ما 7 میل است که اغلب استاتیک است.
- طنابهای استاتیک به آن دسته از طنابهایی گفته میشود که تحت فشار تغییر طول چندانی ندارند و به همین دلیل برای حمایت از بالا فرود و یا تیرول هستند. ولی برای حمایت از پایین که احتمال پاندولی وجود دارد مناسب نیستند.
- نحوهی گره زدن و گذاشتن طناب در کولهپشتی، باید به شکلی باشد که در کمترین زمان دسترسی به طناب انفرادی ایجاد شده و بدون هیچ گرهای باز شده و آمادهی استفاده باشد.
- در صورتیکه بیشتر از 6 متر طناب مورد نیاز باشد. نفرات گروه میبایست طنابهایشان را به هم گره بزنند برای اینکار شخصی که درخواست طناب کرده در سر صف قرار میگیرد و بقیه افراد گروه پس از خارج نمودن طناب از کولهپشتی پشت سر او قرار گرفته و با دست چپ سر طناب را از نفر جلویی میگیرند و روی یک سر از طناب خود میگذارند و با دست راست، سر دیگر طناب خود را به نفر بعدی میدهند. سپس دو سر طنابی را که در دست چپ دارند با گره هشت به هم وصل کرده و پس از محکم کردن گره آن را رها کرده و در اختیار نفر درخواست کننده قرار میدهند.
شش کاربرد طناب انفرادی:
- بستن هارنس
- حمایت از بالا در فرود و صعود
- فرود اس
- عبور از رودخانه
- تیرول بار و نفر
- ساختن برانکاد جهت حمل مجروح
- توضیح تئوری نحوه انجام هر کدام از این موارد؛ کار بسیار دشواری است؛ به همین دلیل، آنرا به نمایش عملی در روز برنامه موکول میکنیم.
نکات ضروری برای نگهداری و حمل طناب:
- طناب را خارج ازکوله پشتی، در معرض آب، خاک، آفتاب و یا هر نوع دیگر آلودگیِ دیگر به خصوص مشتقات نفتی قرار ندهید.
- مراقب باشید طناب زیر پا و زیر اجسام سخت و سنگین قرار نگیرد و یا به آن ضربه وارد نشود.
- از استفاده در موارد غیر از کوهنوردی مثل حمل ماشین (بگسل کردن) و یا بستن بار اجتناب کنید و اگر به اضطرار مجبور به استفاده از طناب انفرادی برای این کارها شدید آن طناب را از دور خارج کنید.
- هنگام استفاده و یا بستن طناب از قرار دادن آن روی سنگها و یا اجسام تیز خودداری کنید.
- برای نظافت طناب از هیچ نوع مواد شویندهای استفاده نکنید. بلکه آن را در یک تشت پر از آب سرد قرار داده. با شناور کردن و تکان دادن اش خاک و سنگ ریزه را از آن پاک کنید. از چنگ زدن و برس کشیدن روی طناب هم خودداری کنید.
- برای خشک کردن طناب آن را در مقابل آفتاب و یا گرمای مستقیم قرار ندهید. اجازه بدهید طناب در دمای معمولی داخل اتاق خشک شود.
16/
تیر/1398
بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
خوشحال ایم که مورد توجه تون قرار گرفته. به امید دیدارتون